11:41
Відвідування музею «Герої Дніпра»

7 травня учні 6 та 7 класу з класним керівником Гулою Мирославою Йосипівною та педагогом-організатором Середюк Марією Михайлівною відвідали музей «Герої Дніпра»

 

Музей був відкритий 2 серпня 1966 року, як музей бойової слави українських солдатів на початку серпня 1941 року в районі міста Ніжина 38-ї загальновійськової армії, доля якої нерозривно пов'язана з Україною (пройшла з боями територією 12 областей, брала участь у звільненні Прикарпаття від німецьких частин). В складі її частин і з'єднань довелось воювати і тисячам жителів нашого краю, багато з них склали голови на дорогах війни.

15 лютого 1984 року колегія Міністерства культури України присвоїла йому звання «народний», а 9 травня 1984 року його було названо «Герої Дніпра» на відзнаку форсування Дніпра і визволення столиці України, м. Києва.

30 липня 2010 року Івано-Франківський музей «Герої Дніпра» став філією Національного військово-історичного музею України. Відповідний наказ підписав міністр оборони України Михайло Єжель

Експозиція музею займає 640 м2 , а експонатний фонд нараховує більше 4 тисячі одиниць. На стендах, подіумах, у вітринах розміщено тисячі експонатів періоду ІІ світової війни: Бойові Знамена частин, зброя, нагороди, особисті речі, документи, фотографії, листи з фронту, предмети спорядження і побуту бійців і командирів.

Значну частину експозиції займають зразки стрілецької та артилерійської зброї, газет, листівок.

Тут також розповідь про бійців-прикордонників окремої Коломийської комендатури під командуванням майора Р. І. Філіпова, які першими зустріли німецькі частина на Прикарпатській землі, про льотчика молодшого лейтенанта Леоніда Бутеліна, який таранив в небі над Галичем німецький літак.

В експозиції є діорама «Подвиг на Дніпрі». За допомогою спеціальної електронної апаратури вона розповідає про форсування річки у вересні і визволення Києва у листопаді 1943 року. Її полотно площею 68 м2 створили Костянтин Лебедєв і Заслужений художник України, житель Івано-Франківська Микола Вареня. Площа предметного плану становить 38 м2. Відвідувачі перед тим, як увійти до демонстраційного залу, проходять через «Землянку» — копію тої, що була споруджена на березі Дніпра саперами, звідки командуючий 38-ою армією генерал-полковник К. С. Москаленко віддавав накази військам про визволення Києва.

Існує розділ про уродженців Івано-Франківщини, які загинули у боях з німецькими військами у складі частин і з'єднань 38-ї армії. В ході пошуку зібрано і систематизовано відомості про долю 1530 людей.

Частина експозиції музею розповідає про сучасні Збройні Сили України. Тут учні шкіл та інших навчальних закладів мають змогу ознайомитися зі зразками сучасної стрілецької зброї, засобами зв'язку, інженерними та артилерійськими боєприпасами. Все в цьому розділі доповнене змістовними текстовими анотаціями, багатим ілюстрованим матеріалом.

Переглядів: 441 | Додав: tana256 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: